Maritiem Museum zoekt verhalen over maritieme vrouwen

Voor overzichtstentoonstelling

ROTTERDAM- Is de maritieme wereld een mannenwereld? Zeker niet. Maar de vrouwen die er werken, zijn tot nu toe onzichtbaar. Het Maritiem Museum Rotterdam wil de maritieme vrouwen van nu en van vroeger in de schijnwerpers zetten. En via het nieuwe platform maritiemevrouwen.nl (https://maritiemevrouwen.nl) kan iedereen daar nu aan meehelpen. 

Ook vroeger stapten vrouwen aan boord, runden een scheepswerf of werkten in de haven of visserij. Sommigen werden zelfs piraat! Waarom? Uit passie voor het werk in de scheepvaart, om geld te verdienen, of uit liefde voor hun man of gezin. Niet zo heel anders dus dan maritieme mannen! 

Het Maritiem Museum onderzocht de rol van vrouwen in de nautische wereld in het verleden. “Dat vrouwen niet mochten varen, wil niet zeggen dat ze het niet deden,” vertelt conservator Irene Jacobs, die een keur aan verhalen ontdekte. “Maar er zijn heel veel verhalen die nog niet verteld zijn. En we verzamelen ook de verhalen van de vrouwen van nu. We willen die levende geschiedenis optekenen en daar hebben we de hulp van iedereen bij nodig.” 

Om die verhalen te verzamelen, lanceerde het Maritiem Museum op zondag 18 mei, de Internationale ‘Women in Maritime Day’, het online platform maritiemevrouwen.nl. “We vragen de bezoekers van de website hun maritieme verhaal te delen of dat van andere maritieme vrouwen te vertellen. Een aantal van die verhalen komt terug in de tentoonstelling ‘Maritieme Vrouwen’, die in oktober haar deuren opent”, zegt projectleider Karen Meirik. 

Platform 
“We zijn benieuwd naar de familieverhalen over maritieme voormoeders. Die kennen we nog veel te weinig, omdat hier in het verleden nauwelijks belangstelling voor was,” zegt Meirik. “Nu doen we een oproep aan onze bezoekers om juist die verhalen met ons te delen. En we gaan ze tonen. 

Ook de foto- en videoreportages van hedendaagse maritieme vrouwen zijn onderdeel van het programma. “In het verleden kwamen maritieme vrouwen nauwelijks in beeld. Als we dit willen veranderen, moeten wij als museum daar zelf ook aan bijdragen,” vindt Meirik. Zo volgde fotografe Anne Reitsma vijf maritieme vrouwen tijdens hun werk, deze reportages zijn momenteel al te zien in de gratis te bezoeken foto-expositie ‘In Zicht’ bij de entree van het museum. 

Op 3 oktober opent de overzichtstentoonstelling ‘Maritieme Vrouwen’ haar deuren. In zes hoofdstukken brengen de samenstellers  verhalen van 50 vrouwen naar voren. De bezoeker maakt er kennis met vrouwen die actief waren of zijn in de maritieme wereld, zoals de zeevaart, binnenvaart, visserij of scheepsbouw. Verschillende interactieve onderdelen, waaronder het webplatform, zorgen ervoor dat de inhoud van de tentoonstelling steeds wordt ververst met nieuwe verhalen vanuit de sector zelf en het publiek. Zo ontdekken we steeds meer de geschiedenis van maritieme vrouwen. 

 

Foto Marco de Swart

 

 

 

682af1907cc28 682af1907cc28