HOE WORDT EEN KUIPTENT GEMAAKT?

Mooi samenspel van diverse specialisten

Hoe oud de kuiptent op onze redactieboot is, laat zich lastig raden. Het doek ziet er nog redelijk uit, maar je ziet wel dat de tand des tijds invloed heeft gehad. De keuze is of een fikse opknapbeurt of een volledig nieuwe tent.

Bekijk video en klik HIER! (https://www.youtube.com/watch?v=9tXLY9SFBec&t=25s)

Met onze oude tent onder de arm gaan we voor een inspectie langs bij Zeilmakerij De Vries Maritiem in Lemmer. De tent wordt kritisch bekeken. Er blijkt meer aan de mankeren dan op het eerste oog lijkt. De stiksels zijn op veel plekken vergaan en moeten vernieuwd worden. Hetzelfde geldt voor de ramen die door de zon zijn aangetast en diverse ritsen zijn stuk. Voor de lekkage rondom de ramen is niet direct een eenvoudige oplossing.

We maken de balans op en besluiten overstag te gaan voor een nieuwe. De boot moet hiervoor wel naar Lemmer. Enkele maanden later, onderweg naar Friesland, worden we overvallen door noodweer. Hagelstenen zo groot als eieren slaan in de al poreuze ramen grote gaten. Met emmers en dweilen proberen we het droog te houden binnen. Dat de oude kuiptent zijn beste tijd heeft gehad, mochten we nog twijfelen, is nu wel duidelijk.

Zeilmakerij De Vries Maritiem beschikt in Lemmer, direct voor de deur, over een eigen haven. De meeste klanten leggen hun boot daar neer en halen die weer op als de afgesproken werkzaamheden zijn gedaan. Wij willen het nuttige met het aangenomen combineren. Zodra voor de nieuwe kuiptent een mal is gemaakt, willen wij met onze boot een rondje Friesland gaan doen. Op de terugweg komen we dan weer langs om de nieuwe tent te laten monteren.

Mal maken

Het is misschien wel de warmste dag van afgelopen zomer, als we ons in Lemmer melden. Rinke en Dennis, die de mal gaan maken, staan al klaar om bij ons aan boord te gaan. De oude tent wordt razendsnel gedemonteerd. Wat blijft staan is het aluminium frame. Die is nog in prima staat en hoeft niet te worden vervangen. Voordat met het maken van de mal gestart kan worden, dient het bestaande frame wel op de millimeter gesteld te worden. Terwijl dat gebeurt nodigt Johan Schuurman ons uit om verschillende doeksoorten te bekijken waarvan de nieuwe kuiptent gemaakt kan worden. Over de kleur zijn we het snel eens: night blue. En als doeksoort wordt ons Sattler Yachtmaster aangeraden.

Met Johan lopen we naar onze boot. Van plastic zijn Rinke en Dennis bezig om de mal te maken die straks als basis dient voor de nieuwe tent. Als de kuip dicht is, wordt op het plastic met een stift precies aangegeven waar straks de ramen moeten komen, de verschillende panelen, de ritsen etc.

’’Hebben jullie nog speciale wensen?,’’ vraagt Johan aan ons. In onze oude kuiptent was de instap wat laag, waardoor je telkens met je hoofd kwam vast te zitten in het tentdoek van het dak. In overleg wordt besloten om de instap wat hoger te maken en de volledige zijkant uitritsbaar te maken. Bij de oude tent moest je het voorste gedeelte oprollen, waardoor het raam snel beschadigde. Door dit gedeelte aan de bovenzijde van een rits te voorzien, is het eenvoudig volledig verwijderbaar.

’We kunnen het achterraam ook in twee delen maken, met een rits in het midden, waardoor een soort van deur ontstaat,’’ stelt Johan voor. ’’Handig met instappen als je met de boot met de achterzijde naar een steiger ligt.’’ We zien de voordelen, maar twijfelen tegelijkertijd of we een onderbroken achterraam wel mooi vinden. Gewend aan een ruim en wijds achteruitzicht. We besluiten er nog een nachtje over te slapen.

Na zo’n drie uur van knippen, plakken en vooral veel meten en ruw schetsen zijn Rinke en Dennis klaar met het maken van de mal. Respect voor het precisiewerkje bij dik 30 graden.

Binnen in de zeilmakerij is het gelukkig iets koeler en worden de plastic mal delen uitgelegd op de vloer. Het echte monnikenwerk gaat nu beginnen. Alle ruwe stiftstrepen worden nu zorgvuldig nagemeten en ingetekend. Hier mag niets fout gaan. Uiterst geconcentreerd gaat Rinke met stift, lineaal en meetlint te werk. Waar nodig maakt hij een aantekening, bijvoorbeeld op een plek waar een rits of versterking moet komen.

Hersenbreker

Het is mooi om de vakman aan het werk te zien. ’’Geen tent is standaard en deze tent al helemaal niet. Het is een echte hersenbreker, maar dat maakt het leuk,’’ verzucht Rinke met een glimlach op zijn  gezicht.

Als alle delen zijn ingetekend is het tijd om de gegevens in de computer te zetten en ze in te scannen. Op het beeldscherm zien we langzaam onze nieuwe tent alsof het een puzzel is ontstaan.

Als alles in de computer is ingevoerd, wordt het tijd om met behulp van een plotter de delen te snijden. Een rol met de doeksoort die wij hebben uitgekozen ligt op de snijtafel en volautomatisch worden de delen gesneden. Deze losse delen gaan met een werktekening naar de naaister die de tent vervolgens in elkaar zet.

Ondanks dat een ieder zelfstandig een bijdrage levert, is het mooi om te zien dat het produceren van in dit geval onze kuiptent, echt teamwerk is. Maar ook bijzonder arbeidsintensief. Al met al zijn meerdere specialisten met de nieuwe kuiptent van onze redactieboot een werkweek bezig.

Benieuwd naar het eindresultaat meldde wij ons na een weekje door Friesland toeren, weer in Lemmer. De oude kuiptent wordt snel gedemonteerd, de nieuwe gemonteerd. Terug naar onze thuishaven hoeft er tijdens een flinke plensbui niet meer gedweild te worden...Het went snel.

 

 

DU6A5551 DU6A5551
DU6A5582 DU6A5582
DU6A5615 DU6A5615
DU6A9427 DU6A9427
DU6A9472 DU6A9472
mini_DU6A9619 mini_DU6A9619
mini_DU6A9578 mini_DU6A9578
DU6A9620 DU6A9620